Vi fortsätter vår historia om Dahlin By Eberstål som grundades 1919 i Hestra av familjen Eberstål. Läs gärna första delen om Eberstål och företaget de grundade här!

I det här inlägget så kommer vi berätta om ett riktigt rekord, nämligen när Eberståls skjortfabrik i Hestra under 1960-talet tillverkade 80,000 skjortor med samma blommönster. Vi tar också upp hur hela textilbranschen genomgick ett stålbad och vad nyckeln till framgång för skjortfabriken bestod i.

 

Hestra skjortfabrik dahlin historia

Från vänster uppifrån: sömmerskor i Eberståls skjortfabrik på 60-talet, Dahlin By Eberståls grundare Algot Eberstål, skjortfabriken i Hestra, svenska modeller och samarbetspartners som Gert Fylking, Drottning Silvia, Martin Dahlin, Marcus Schenkenberg, Jessica Folcker, Andreas Wilson, Andreas Thorkildsen, Pontus Gårdinger m.fl.

 

SKJORTA MED POPULÄRT BLOMMÖNSTER

1963 överlät grundarna Algot och Gerda Eberstål verksamheten till sina fem barn, och med det filosofin; att alltid fokusera på kvalitet och precision. Samma år producerade företaget sin första skjorta med ett blommönster.

Dagen innan skjortorna hade nått butikerna, syntes den brittiska artisten Donovan på TV iklädd en skjorta av liknande design. Kunderna blev helt vilda vilket gjorde att skjortmodellen kom att tillverkas i hela 80.000 exemplar!


Under denna period skedde även omlokalisering av mycket av svensk textilproduktion till lågkostnadsländer. Det blev för dyrt för de flesta att sy upp kläder i Sverige helt enkelt. Familjen Eberstål behöll dock sin sömnad och produktion i Sverige, och fortsatte att investera i nya maskiner.

 

 

skjortan från Eberstål

Skjortan från Hestras skjortfabrik som tillverkades i 80 000 exemplar!

 

 

DEN SVENSKA TEXTILINDUSTRIN I KRIS - EBERSTÅL SATSAR

Under 1970-talet kom de svenska kostnaderna för arbetskraft att skjuta i höjden. Samtidigt ökade den svenska importen av kläder dramatiskt. Dessa två faktorer medförde att en stor del av den svenska textiltillverkningen kom att utplånas inom loppet av ett fåtal år.

Medan en del textilföretag flyttade till sydeuropeiska länder med lägre arbetskraftskostnader, gick andra helt under. Trots de hårda tiderna valde familjen Eberstål att låta bolaget och dess personal stanna i Hestra. För att stävja de skenande arbetskostnaderna, valde Eberståls att investera i mer avancerade maskiner med automatiska moment, som gjorde att färre arbetare krävdes under tillverkningen.

 

Marcus Schenkenberg skjortaMarcus Schenkenberg i en randig Dahlin-skjorta

 

I början av 1970-talet trendade tryckta skjortor med stora kragar. ”Extremt smal" var modellen som föregick vår moderna slim cut, och decenniets mest populära passform.

 

EN UNIK SKJORTDESIGN

1984 tog den tredje generationen av Eberståls över företaget, och Kjell Eberstål blev VD i Hestra. Detta under en period då import av kläder och produkter från Asien exploderade. Att skapa skjortor med en unik design, blev det främsta försäljningsargumentet för produkter som producerades i Sverige. Företaget Heab/Hestra kom även att skapar och lanserar under denna period flera nya varumärken som Francesco och Advance till exempel. Företaget i Hestra inledde även samarbeten med Sighsten Herrgårdh, Lars Wallin och andra designers.

Historien om företaget som grundades 1919 av familjen Eberstål, i Hestra, fortsätter och i nästa inlägg kan ni läsa om hur varumärket Dahlin skapades, samarbetet med designern Lars Wallin och en efterfrågan på produkter som var större än utbudet.

Dessutom kan ni läsa om när släkten Eberstål tröttnade på att driva farfar och farmors företaget vidare och att de gemensamt tog beslutet att göra sig av med skjortimperiet. Något de säkert ångrar bittert, eller!?

Missa inte att hänga med på nästa sekels historia!

 

Läs del 3/3 om Algot och Gerda Eberståls skjortfabrik här >>

Här upptäcker du vårt sortiment av skjortor av Dahlin by Eberstål >>

Här ser du vårt e-skyltfönster med dagens tips Dahlin by Eberstål >>